Нови широкоъгълни светлосилни обективи Sony G за APS-C камери

Sony представи три нови попълнения на гамата обективи с E-байонет. Компактните Sony E PZ 10-20mm f/4 G, E 11mm f/1.8 G и E 15mm f/1.4 G са разработени за APS-C сензори.Sony E PZ 10-20mm f/4 G в момента според компанията е най-компактният и лек ултраширокоъгълен варио обектив за APS-C камери с електро зум и постоянна максимална диафрагма f/4. Въпреки компактния си размер и тегло от само 178 гр., този обектив предлага изключително качество на изображението в целия кадър. Оптичната схема на модела включва три асферични елемента, два ED елемента и ED асферичен елемент, които потискат изкривяванията на равнината, астигматизма и хроматичните аберации. Заоблените елементи на диафрагмата допринасят за естествено боке.

Вътрешните механизми на вариото и фокуса запазват размерите на Sony E PZ 10-20mm f/4 G непроменени по време на снимане, а изместването на центъра на тежестта е минимално. Електрическото задвижване на вариото е прецизно и отзивчиво и позволява плавното снимане дори при използване на приближението. Това го превръща в отличен избор за заснемане на видео, включително с гимбали.

За бързо и тихо фокусиране Sony E PZ 10-20mm f/4 G използва два линейни мотора. Те се справят отлично дори при следене на обекти, серийно снимане и заснемане на видео с висока кадрова честота. "Дишането" е сведено до минимум.

Корпусът на обектива е оборудван с пръстен за контрол на фокусирането, пръстен и лост за управление на вариото, бутони за задържане на фокуса и превключване на фокусния режим с възможност за персонализиране. Конструкцията е защитена от прах и влага и позволява използването на филтри и други аксесоари с диаметър 62 мм.Sony E 11mm f/1.8 G е ултраширок обектив с фиксирано фокусно разстояние, особено подходящ за интериорна фотография. Той е оборудван с резба за филтри, което е сравнително рядко срещано при толкова широките обективи. Корпусът устойчив на прах и влага и е изключително компактен с диаметър 66 мм и дължина 57.5 мм, с тегло от 181 гр. Оборудван е с бутони за задържане на фокуса и превключване на режима на фокуса, като на първия може да бъде зададена и друга функция.

Оптичната схема на Sony E 11mm f/1.8 включва три асферични и три ED елементи за коригиране на изкривяванията и хроматичните аберации и за отлична разделителна способност. Заоблените елементи на диафрагмата подпомагат оформянето на приятен дефокус.

Автоматичното фокусиране е бързо и тихо, прецизно и при проследяване на обекти. Вариациите в зрителния ъгъл са сведени до минимум за гладка и стабилна картина при видео запис. Линейната обратна връзка (Linear Response MF) при ръчен фокус осигурява директна реакция и отзивчивост за максимално точен контрол.Sony E 15mm f/1.4 G е най-светлосилният от трите нови модела. Въпреки това, както всички обективи от серията G, той е с компактни размери (66.6 x 69.5 мм) и ниско тегло (219 гр.). Корпусът е оборудван с пръстен за управление на диафрагмата с два режима - тактилен и плавен - за по-директно усещане и за видеозаснемане, бутон за задържане на фокуса и бутон за превключване на фокусните режими.

Оптичната схема на обектива включва три асферични елемента за корекция на изкривяванията и отлична разделителна способност. Един ED и един Super ED елемент коригират отлично хроматичните аберации. Заоблените елементи на диафрагмата и големият максимален отвор осигуряват приятен и плавен дефокус. С минималното разстояние за фокусиране от 17 см и 0.15 увеличение се получават впечатляващи кадри в близък план.

Автофокусът е бърз, тих и прецизен с отлично представяне при проследяване на обекти. "Дишането" при фокусиране е минимизирано, а със съвместими камери, Sony E 15mm f/1.4 G поддържа функцията за компенсиране на изместването на фокуса, която свежда до минимум колебанията във фокуса при приближение.

Фотогалерия: Нови широкоъгълни светлосилни обективи Sony G за APS-C камери

Прочети още статии