Sony FX30 - нова компактна Cinema Line камера

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Септември 28, 2022
Sony обяви пускането на пазара на най-компактното попълнение на серията камери Cinema Line - FX30. Sony FX30 е 4K Super 35 кино камера, която предлага много от професионалните функции на серията в малък и лек корпус и в по-нисък ценови клас.

Моделът е оборудван с 27-мегапикселов (ефективни: 20.1MP видео, 26MP снимки) APS-C сензор (Exmor R CMOS) със задно осветяване. Той осигурява двойно базово ISO (800/2500) и динамичен диапазон от над 14 стъпки. Процесорът BIONZ XR осигурява реалистично цветопредаване и градиране.

Както и останалите Cinema Line камери, Sony FX30 предлага Log режими и потребителски LUTs. Тя записва в режим Cine El, Cine El Quick и Flexible ISO с S-Log3 за повече гъвкавост при грейдване на цветовете. И в трите режима е възможно едновременното снимане и проследяване с LUT. На разположение са и няколко вградени кинематографски изгледа. FX30 има допълнителни функции като например постпродукция с помощта на вградения LUT и метаданните от EI.

Sony FX30 заснема 10-bit 4:2:2 RAW 16:9 4K Super 35 със скорост до 60 fps (от 6K), а през HDMI може да се изведе 4K 16-bit към външен рекордер Atomos. Възможно е и заснемането с висока кадрова честота - FullHD с 240 fps и 4K със 120 fps.  

Автофокусната система на камерата поддържа Real-time Eye AF за хора, животни и птици, проследяване на обект и AF Assist. Налице е функция за компенсиране на "дишането" при фокусиране (Breathing Compensation - за списък на съвместимите обективи посетете https://www.sony.net/dics/breathing/) и за визуализиране на дълбочината на фокуса (Focus Map).

Корпусът на Sony FX30 e с конструкция, която е едновременно здрава и надеждна и разсейва топлината за по-дълъг непрекъснат запис. Той предлага възможност за монтаж на различни аксесоари на стандартна 1/4"-20 резба без да се използва допълнителна клетка, присъединяването на XLR дръжка, както и за директно свързване на външни микрофони чрез аудио жак или multi-interface чехъл за аксесоари. Камерата има и вграден стерео микрофон. На разположение са два слота за карти памет тип SD и CFexpress Type A.

Заедно с новата камера Sony обяви и две нови карти памет CFexpress Type A с капацитет 320GB и 640GB и максимална скорост за запис до 700MB/s (Video Performance Guarantee VPG400 за гарантирана скорост на запис до 400MB/s). Новите карти покриват критериите за издръжливост на серията TOUGH и са водо и прахоустойчиви (IP57).

Първите доставки на камерата Sony FX30 в магазини ФотоСинтезис, както и на картата с капацитет 320GB се очакват в края на октомври, а на картата с капацитет 640GB - през декември.


// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Септември 28, 2022

Фотогалерия: Sony FX30 - нова компактна Cinema Line камера

Прочети още статии