Нов фотоапарат Fujifilm X100VI - стабилизация, 40MP, 6K видео и още

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Февруари 20, 2024
Изключително популярната серия фотоапарати с несменяема оптика Fujifilm X100 се сдобива с шеста версия. Новият фотоапарат Fujifilm X100VI запазва емблематичното съчетание от ретро естетика и отлични фото и видео възможности в компактен и елегантен корпус, вдъхновен от класическите телеметрични камери.
X100VI наследява някои от особеностите на петата версия на серията като фиксирания обектив с класическо еквивалентно фокусно разстояние от 35mm и максимален диафрагмен отвор f/2, хибридния визьор (EVF/OVF Advanced Hybrid Viewfinder).

Към тях са добавени прилично количество новости, сред които:

  • Стабилизация на изображението
  • Вграден ND филтър
  • 40MP X-Trans CMOS 5 HR сензор
  • Процесор X-Processor 5
  • Две F-Log опции
  • 6K30p 10-bit видео
  • Подобрен алгоритъм за автоматично фокусиране с deep learning AI
  • Frame.io Camera to Cloud
  • Максимална скорост на електронния затвор 1/180 000 сек и др.Какви са основните нови характеристики на модела? 


Стабилизация на сензора

Новият фотоапарат Fujifilm X100VI е първият от серията, който разполага със стабилизация на сензора - по 5 оси, с компенсация до 6 стъпки. Това е една от най-полезните новости в модела, още повече, че въвеждането ѝ не е довело до увеличаване на обема или теглото на компактния корпус - той запазва същите размери като на X100V при едва около 40 г по-високо тегло.

Вграден ND филтър и максимална скорост на затвора до 1/180 000 сек

Вграденият обектив с фиксирано класическо фокусно разстояние, който Fuji X100VI наследява от предишния модел, е с голям максимален отвор на диафрагмата, което улеснява контрола на дълбочината на фокуса и работата в условията на слаба осветеност, а за случаите, в които светлината е прекалено силна, на разположение е вграден ND филтър с 4 стъпки редуциране. В допълнение, максималната скорост на електронния затвор достига впечатляващата 1/180000 от секундата.

40MP X-Trans CMOS 5 HR сензор и процесор X-Processor 5

Fujifilm X100VI е оборудван със сензор със задно осветяване и оптимизирана структура на пикселите, “взет назаем” от Fujifilm X-H2 и комбиниран със същия X-Processor 5 с с 64-битов процесинг за изключително бърза работа, широк динамичен диапазон и отлично качество на фотографиите и видеото.

6K30p 10-bit видео, F-Log

Новата комбинация от сензор и процесор позволява на X100VI вътрешен запис на 10-bit 6.2K AVC-LongG/H.264/H.265/MP4/MPEG-4 видео с до 30 фрейма в секунда (до 200 Mb/s), както и 4К видео с до 60 фрейма в секунда с презапасяване от 6K и Full HD видео с до 240 фрейма в секунда. На разположение на видеографите са две F-Log опции за по-големи възможности при постпродукцията.

Deep Learning AI Hybrid AF

Новият фотоапарат X100VI е с подобрен адаптивен AI алгоритъм с deep learning, който, в комбинация с бързия процесор и 425-те фокусни точки с фазова детекция осигурява прецизно разпознаване и проследяване на различни обекти - животни, птици, автомобили, мотоциклети, самолети и др.

В допълнение, корпусът на Fujifilm X100VI предлага два варианта - черен и със сребристи акценти, отлична ергономия и удобни контролери, подвижен сензорен екран, хибриден визьор, който съчетава предимствата на оптичния и електронния, различни режими за симулация на филми (вкл. новия REALA ACE), както и Frame.io Camera to Cloud технология за директно качване на файлове в облака.

Очаквайте скоро новия компактен фотоапарат Fujifilm X100VI в магазини ФотоСинтезис.
// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Февруари 20, 2024

Фотогалерия: Нов фотоапарат Fujifilm X100VI - стабилизация, 40MP, 6K видео и още

Прочети още статии