фотоапарат Nikon D3400 + обектив Nikon AF-P DX NIKKOR 10-20mm f/4.5-5.6G VR
Код:180030765

Този продукт в момента се предлага в комплект с други продукти. - Виж нашите изгодни предложения

Описание

 

Сега е моментът. Снимайте смело и споделяйте незабавно с D3400.

D3400 прави снимането и споделянето на изображения с D-SLR качество изключително лесно. SnapBridge¹ на Nikon поддържа връзката между фотоапарата и смарт устройството ви чрез Bluetooth®², така че да можете да синхронизирате снимките в реално време, докато ги правите. Вземете телефона си и снимките ще бъдат там, готови за споделяне – без нерви и чакане.

Но това няма да са обикновени снимки. Големият 24,2-мегапикселов сензор с формат DX осигурява забележителни резултати при слабо осветление, а в съчетание с обектив NIKKOR създава художествени снимки с приятно дефокусиран заден план. Вграденият ръководен режим ви помага да развиете фотографските си умения, а батерията с висок капацитет гарантира, че D3400 е винаги готов да оживи информационните ви канали в социалните медии.

Впечатлете приятелите си: D-SLR качество на изображението

С D3400 в ръце е лесно да създавате висококачествени изображения, които не престават да впечатляват. Излезте извън границите на спонтанните снимки и се насладете на свободата да създавате ослепителни изображения при слабо осветление или да заснемате портрети с плавно размазан фон. Независимо дали правите снимки или филми, големият 24,2-мегапикселов сензор с формат DX в комбинация с мощния процесор за изображения EXPEED 4 на Nikon и вашия обектив NIKKOR гарантират богати на детайли резултати. Широкият диапазон от стойности на ISO чувствителността от 100 до 25 600 означава, че можете да заснемате ясни изображения дори в полутъмната обстановка на концерт на живо или когато сте излезли на романтична вечерна разходка. Всичко това в съчетание с функцията за постоянна връзка на фотоапарата ви дава свободата да снимате изображения, които с гордост да споделяте. Незабавно.

Споделяйте незабавно със SnapBridge: постоянната връзка със смарт устройството ви
Оживете за секунди информационните си канали в социалните медии с изображения с D-SLR качество! Революционното приложение SnapBridge на Nikon използва технологията Bluetooth® low energy (BLE), която позволява на D3400 да поддържа постоянна, нискоенергийна връзка със смартфон или таблет. Свързването на фотоапарата със смарт устройството ви е лесно. Веднъж създадена, връзката остава включена за постоянно. Фотоапаратът може да синхронизира снимки със смарт устройството, докато снимате, независимо къде се намирате, без да се налага всеки път наново да установявате връзка между тях. Няма нужда да се притеснявате, че батерията на фотоапарата ще се изтощи, и можете да продължите да използвате смарт устройството без прекъсване. Прехвърлянето на изображенията чрез SnapBridge се извършва във фонов режим. Просто вземете смарт устройството си и снимките ви ще бъдат там: те се синхронизират, докато снимате, и се преоразмеряват автоматично, така че лесно да ги преглеждате и бързо да ги качвате в социалните медии. Фотоапаратът може да синхронизира снимките със смарт устройство дори докато то е в спящ режим. Фотографските възможности на D3400 ви позволяват да създавате съдържание, на което последователите ви в социалните мрежи не могат да се наситят. С помощта на SnapBridge можете моментално да споделяте директно в тях.

Правете по-добри снимки навсякъде: малкият D-SLR, който не спира да снима

Достатъчно малък, за да го грабнете и да излезете, лекият D3400 е великолепен фотоапарат, с който да създавате незабравими снимки и филми с висока разделителна способност. Можете да снимате по-дълго и да правите до 1200 снимки с едно зареждане благодарение на нискоенергийния дизайн на фотоапарата и батерията с голям капацитет. Големият 7,5-сантиметров (3,0-инчов) LCD дисплей с висока разделителна способност е кристално ясен, за да можете да композирате или преглеждате снимки и да прилагате специални ефекти. Освен това, независимо къде се намирате, ръководният режим на фотоапарата е винаги до вас, за да ви предлага помощ стъпка по стъпка, в случай че имате нужда. Ако сте начинаещи в снимането с фотоапарат D-SLR или искате да научите повече, ръководният режим е най-добрият помощник: като един истински експерт до вас, този режим ви показва точно как да регулирате настройките на фотоапарата, за да можете да заснемате чудесни снимки и филми.
 


Предимството на D-SLR на Nikon: прецизност и красота

Само когато използвате D-SLR на Nikon, получавате скоростта, прецизността и удобството да снимате толкова великолепно и лесно. Независимо дали се намирате близо, или снимате отдалеч, изключително точната система за автоматично фокусиране (АФ) бързо ще улови обекта ви и ще го държи на фокус. Когато действието започне, с бързите си 5 кадъра/сек D3400 може да заснема по пет красиви изображения всяка секунда. Легендарните обективи NIKKOR осигуряват постоянно снимки, които бликат от цветове и яснота. А световноизвестната ергономичност на Nikon гарантира лесен достъп до основните контроли. Благодарение на оптичния визьор на фотоапарата композирането на снимки е много по-успешно от това при снимане със смартфон или компактен фотоапарат. Така имате усещането за истинска фотография: погледнете в окуляра и ще видите ясния изглед през обектива. Визьорът блокира проникването на слънчева светлина и неща, които да ви разсейват, така че да можете да се фокусирате върху обекта. Снимането през окуляра ви позволява също и да държите устойчиво фотоапарата за получаване на по-стабилни снимки, особено при заснемане на отдалечени обекти с по-дълъг обектив.

Правете кино: Full HD филми

С D3400 правенето на снимки е само половината от забавлението. Когато случаят си заслужава заснемане на видео клип, функцията D-Movie на фотоапарата ви позволява да записвате Full HD филми с плавно преливане и фини детайли при кадрова честота до 50p/60p. Непрекъснатото автоматично фокусиране запазва перфектно яснотата на видео клиповете, когато започне действието. Също така можете с лекота да заснемате филми на нощни сцени на улицата или да запечатате забавлението на партита на закрито благодарение на широкия диапазон от стойности на ISO чувствителността. Ако искате да добавите доза драматизъм, гамата обективи NIKKOR с формат DX на Nikon улесняват създаването на филми в кинематографичен стил, на които ще завиди всеки, който ги гледа. Снимайте с бърз фиксиран обектив NIKKOR с формат DX, като например AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G, и се наслаждавайте на възможността да поставите обекта в центъра на кадъра на красиво размазан фон. Използвайте комплекта с обектив AF-P DX NIKKOR 18-55mm и можете да заснемете видео клип практически безшумно.

Бъдете креативни: вградени специални ефекти и опции Picture Control

D3400 е добре оборудван, за да ви помага да бъдете креативни. Десет различни вградени ефекта ви улесняват при заснемането на изображения с художествено майсторство. Трябва само да изберете ефекта, който искате да приложите, преди да снимате. Вграденото меню за ретуширане ви дава свободата впоследствие бързо да добавяте ефекти за създаване на подходяща атмосфера. А за по-усъвършенствани възможности можете да използвате вградените опции Picture Control за задаване на фини настройки, като контраст и наситеност, за създаване на изображения, които изглеждат точно по желания от вас начин. Можете също така да изрязвате снимки на място само чрез натискане на бутона „i“ по време на възпроизвеждане с увеличение. А функцията за свързване на фотоапарата SnapBridge ви позволява да се възползвате от смартфона или таблета си, за да продължите творческия процес. С безпроблемното синхронизиране е по-лесно от всякога да преглеждате създадените изображения на смарт устройството си или да ги редактирате допълнително в предпочитано от вас приложение.

Вашият D-SLR на Nikon: началото на фотографските ви приключения

Ако имате D-SLR на Nikon, вие не притежавате обикновен фотоапарат. С него се потапяте в нови и вълнуващи дълбини на фотографията. От легендарните обективи NIKKOR до лесните за използване светкавици на Nikon – вашият фотоапарат D-SLR е част от система с възможност за безкрайно разширяване, която може да расте заедно с вас. Качеството на обективите NIKKOR е основно предимство на D-SLR на Nikon пред всички други видове фотоапарати. Освен това D3400 е съвместим с широка гама обективи NIKKOR с формат DX, които покриват почти всяка възможна снимачна ситуация. Използвайте бърз фиксиран обектив за красиво размазан фон, телефото обектив – за отдалечени обекти или широкоъгълен обектив – за драматична композиция. Когато сте готови да изследвате творческия потенциал на светлината, известните светкавици Speedlight на Nikon ще ви улеснят. Тези преносими светкавици ви помагат за разсейване или омекотяване на светлината, за придаване на по-силно въздействие на снимките при дневна светлина, за подобряване на изображения при астрономически полумрак или за открояване на детайли на обектите при ситуации с контражур.
Save

Характеристики

Основни
Режими на снимане с дистанционноЗакъснение на дистанционното управление: ML-L3, дистанционно управление с мигновена реакция: ML-L3
Слот за картаЕдинично
Live View - Автоматичен избор на сценаПредлага се при автоматичен режим и автоматичен режим с изключена светкавица
ДИСПЛЕЙ
ВизьорОгледално-рефлексен визьор с пентаогледало на нивото на окото
ВъзпроизвежданеВъзпроизвеждане на цял екран и като миниатюри (4, 9 или 72 изображения или календар) с увеличаване при възпроизвеждане, изрязване при увеличено възпроизвеждане, увеличаване на лица при възпроизвеждане, възпроизвеждане на филми, слайдшоута на снимки и/или филми, показване на хистограма, показване на най-интересното, информация за снимката, показване на данни за местоположението, автоматично завъртане на изображението, оценка на снимките и коментар към тях (до 36 знака)
Светкавица
Компенсация на светкавицатаОт -3 до +1 EV на стъпки от 1/3 EV, в режими P, S, A, М и сцена
Вградена светкавицаАвтоматично, портрет, дете, близък план, нощен портрет, супер живо, поп, фото илюстрация, ефект фотоапарат-играчка: автоматична светкавица с автоматично изскачане. P, S, A, M: ръчно изскачане с освобождаване чрез бутон
Работни параметри
Самоснимачка2 сек, 5 сек, 10 сек, 20 сек; 1 до 9 експозиции
Памет и захранване
ДисплейTFT LCD дисплей с диагонал 7,5 см (3 инча), приблиз. 921 000 точки (VGA), ъгъл на виждане 170°, приблиз. 100% покритие на кадъра и настройка на яркостта
БатерияЕдна акумулаторна литиево-йонна батерия EN-EL14а
Размер и тегло
ТЕГЛОПриблиз. 445 г (15,7 унции) с батерия и карта с памет, но без капачката на тялото на фотоапарата; приблиз. 395 г (14 унции) само тялото на фотоапарата
Общи характеристики
ВидЦифров огледално-рефлексен фотоапарат
Bluetooth стандартиBluetooth спецификация версия 4.1
Автоматично фокусиранеСензорен модул с автоматично фокусиране Nikon Multi-CAM 1000 с TTL детектиране на фазата, 11 точки за фокусиране (включително един сензор от кръстосан тип) и лъч за подпомагане на АФ (обхват приблиз. от 0,5 до 3 м/от 1 фут и 8 инча до 9 фута и 10 инча. Автоматично фокусиране е налично при обективи AF-P и AF-S тип Е и G.
Активен D-LightingВключване, изключване
Байонет за монтиране на обективаБайонет Nikon F (с контакти за АФ)
Видео - ИзмерванеTTL измерване на експозицията с помощта на главния сензор за изображения
Видео - Метод на измерванеМатрично
Видео - Размер на кадъра (в пиксели) и кадрова честота1920 x 1080: 60p (последователна развивка), 50p, 30p, 25p, 24p; 1280 x 720: 60p, 50p; действителните кадрови честоти за 60p, 50p, 30p, 25p и 24p са съответно 59,94, 50, 29,97, 25 и 23 976 кадъра/сек; опциите поддържат както високо, така и нормално качество на изображението
Видео - ISO чувствителностISO 100 – 25 600
Водещо числоПриблиз. 7/22, 8/26 при ръчна светкавица (м/фута, ISO 100, 20 °C/68 °F)
Гнездо за аксесоариГнездо за „горещо“ включване ISO 518 със синхронизация, контакти за данни и защитно заключване
Диапазон на детектиранеОт -1 до +19 EV (ISO 100, 20 °C/68 °F)
Диапазон на измерване (ISO 100, обектив f/1.4, 20 °C/68 °F)Матрично или централно претеглено измерване: от 0 до 20 EV Точково измерване: от 2 до 20 EV
Диафрагма на обективаНезабавно връщане, с електронно управление
Диоптрична корекцияОт -1,7 до +0,5 м-1
Ефективен зрителен ъгълNikon с формат DX; фокусното разстояние е приблиз. 1,5 пъти по-голямо от това на обективи със зрителен ъгъл с формат FX
Ефективни пиксели24,2 милиона
Заключване на експозициятаОсветеността се заключва на детектираната стойност чрез бутона AE-L/AF-L
Заключване на фокусаФокусът може да се заключи чрез натискане на спусъка наполовина (единичен АФ) или чрез натискане на бутона AE-L/AF-L
Захранващ адаптерЗахранващ адаптер EH-5b; изисква конектор за захранването EP-5A (предлага се отделно)
Зрителна точка18 мм (-1,0 м-1; от централната повърхност на лещата на окуляра на визьора)
Извод за синхронизацияАдаптер за извода за синхронизация AS-15 (предлага се отделно)
Измерване на ЕкспозициятаTTL измерване на експозицията чрез RGB сензор с 420 пиксела
Индикатор за готовност на светкавицатаСвети, когато вградената или предлаганата като опция светкавица е напълно заредена; мига след задействане на светкавицата с пълна изходна мощност
Компенсация на експозициятаМоже да бъде регулирана от -5 до +5 EV на стъпки от 1/3 EV, в режими P, S, A, М, сцена и нощна визия
Конектор за свързване на експонометъраПроцесор
Максимална скорост за синхронизация на светкавицаX = 1/200 сек; синхронизира се със затвора при 1/200 сек или по-ниски скорости
Метод на измерванеМатрично измерване: 3D цветно матрично измерване ІІ (обективи тип E и G) Централно претеглено измерване: кръг с диаметър 8 мм в центъра на кадъра получава тегло приблиз. 75% Точково измерване: измерва кръг с диаметър 3,5 мм (около 2,5% от кадъра), центриран върху избрана точка за фокусиране
Общ брой пиксели24,72 милиона
Поддържани езициАнглийски, арабски, бенгалски, български, виетнамски, гръцки, датски, индонезийски, испански, италиански, китайски (опростен и традиционен), корейски, марати, немски, нидерландски, норвежки, персийски, полски, португалски (европейски и бразилски), румънски, руски, сръбски, тайски, тамилски, телугу, турски, украински, унгарски, фински, френски, хинди, чешки, шведски, японски
Покритие на кадъраПриблиз. 95% хоризонтално и 95% вертикално
Прахопочистваща системаЕталонни данни за опцията за изтриване на следи от прах от изображението (необходим е софтуер Capture NX-D)
Работна среда - Влажност85% или по-малко (без кондензация)
Работна среда - ТемператураОт 0 °C до +40 °C (от +32 °F до 104 °F)
Размер на изображението (в пиксели)(L) 6000 x 4000, (M) 4496 x 3000, (S) 2992 x 2000
Размери (Ш х В х Д)Приблиз. 124 x 98 x 75,5 мм (4,9 x 3,9 x 3 инча)
РежимАвтоматични режими (автоматичен; автоматичен с изключена светкавица); режим с автоматична гъвкава програма (Р); автоматичен режим с приоритет на затвора (S); автоматичен режим с приоритет на диафрагмата (А); ръчен режим (М); сценични режими (портрет; пейзаж; дете; спорт; близък план; нощен портрет); режими на специални ефекти (нощна визия; супер живо; поп; фото илюстрация; ефект фотоапарат-играчка, ефект „миниатюра“; селективен цвят; силует; висок ключ; нисък ключ)
Режим за избор на АФ зонаАФ с единична точка, АФ с динамична зона, АФ с автоматична зона, 3D проследяване (11 точки)
Режим на сниманеS (единична снимка), непрекъснато, Q (тихо освобождаване на затвора), самоснимачка, дистанционно управление
Рефлексно огледалоБързо връщане
Сензор за изображенияDX, CMOS, 23,5 мм x 15,6 мм
Сервоуправление на обективаЕдиничен АФ (AF-S); АФ с непрекъснато следене (AF-C); автоматичен избор между AF-S и AF-C (AF-A); автоматично активиране на проследяване с предвиждащо фокусиране в зависимост от състоянието на обекта, ръчно фокусиране (MF): може да се използва електронен далекомер
Система Picture ControlСтандартно, Неутрално, Живо, Монохромно изображение, Портрет, Пейзаж, Равни; избраният Picture Control може да се променя
Режим на светкавицатаАвтоматичен, автоматична синхронизация с намаляване на ефекта „червени очи“, автоматична бавна синхронизация, автоматична бавна синхронизация с намаляване на ефекта „червени очи“, запълваща светкавица, намаляване на ефекта „червени очи“, бавна синхронизация, бавна синхронизация с намаляване на ефекта „червени очи“, задно перде с бавна синхронизация, синхронизация по задно перде, изключен
Скорост на сниманеДо 5 кадъра/сек; Забележка: Скоростта на снимане при серийно снимане предполага ръчно фокусиране, ръчна експозиция или автоматична експозиция с приоритет на затвора, скорост на затвора 1/250 сек или по-висока и други настройки при стойности по подразбиране.
Съхранение - НосителиSD, SDHC (съвместимост с UHS-I), SDXC (съвместимост с UHS-I)
Съхранение - Файлов форматNEF (RAW): 12-битов, компресиран, JPEG: формат JPEG-Baseline, съвместим с фина (приблиз. 1 : 4), нормална (приблиз. 1 : 8) или базова (приблиз. 1 : 16) компресиране, NEF (RAW)+JPEG: единична снимка, записана във формати NEF (RAW) и JPEG
Тип на затвораФокален затвор с вертикален ход и електронно управление
УвеличениеПриблиз. 0,85 пъти (50-милиметров обектив f/1,4 до безкрайност, -1,0 м-1)
Управление на светкавицатаTTL: i-TTL управление на светкавицата чрез RGB сензор с 420 пиксела се предлага с вградена светкавица; i-TTL балансирана запълваща светкавица за цифрови SLR се използва при матрично и централно претеглено измерване, стандартна i-TTL светкавица за цифрови SLR – при точково измерване
Файлова системаDCF 2.0, Exif 2.3, PictBridge
Филм - ВидеокомпенсиранеУсъвършенствано видеокодиране H.264/MPEG-4
Филм - Устройство за записване на звукВграден моно микрофон; чувствителността може да се регулира
Филм - Файлов форматMOV
Филм - Формат за звукозаписЛинейна PCM
Фокусен екранЕкран от тип B BriteView Clear Matte Mark VII
Фокусни точкиВъзможност за избор на 11 точки за фокусиране
HDMI изходHDMI конектор тип С
ISO чувствителностISO 100 до 25 600 на стъпки от 1 EV, налична е автоматична настройка на ISO чувствителността
Live View - Автоматично фокусиранеАФ с детекция на контраст навсякъде в кадъра (фотоапаратът избира автоматично точка за фокусиране при избрано АФ с приоритет на лица или АФ с проследяване на обекта)
Live View - Режим за избор на АФ зонаАФ с приоритет на лица, АФ с голяма зона, АФ с нормална зона, АФ с проследяване на обекта
Live View - Сервоуправление на обективаАвтоматично фокусиране (АФ): единичен АФ (AF-S); постоянен следящ АФ (AF-F); ръчно фокусиране (MF)
Nikon Creative Lighting SystemПоддръжката на Nikon CLS
USBHi-Speed USB, с Micro-USB конектор; препоръчва се свързване към вградения USB порт
Експозиция
Скорост на затвораОт 1/4000 до 30 сек на стъпки от 1/3 EV, bulb (продължителна ръчна експозиция, докато е натиснат спусъкът); продължителна ръчна експозиция за зададен период от време
Баланс на бялотоАвтоматично, нажежаема жичка, флуоресцентно (7 типа), директна слънчева светлина, светкавица, облачно, сянка, ръчна потребителска настройка; всички без ръчната потребителска настройка разполагат с фина настройка

Съдържание на кутията

Батерия EN-EL14A  
Зарядно устройство MH-24 
Чашка за окуляр DK-25 
Ремък AN-DC3  
Защитна капачка BF-1B Body Cap

Този продукт в момента се предлага в комплект с други продукти. - Виж нашите изгодни предложения

Комплекти

Nikon D3400 + чанта Nikon DSLR BAG
 • Огледално-рефлексна камера
 • DX сензор лишен от Optical Low-Pass филтър
 • EXPEED 4 процесор
 • Full HD 1080p видеозапис при 60 fps
 • SnapBridge Bluetooth
 • До 1200 снимки с напълно заредена EN-EL14a батерия
 • AF зони: 11-точков AF (1 кръстосана точка)
 • Кроп фактор: 1.5 х
 • Серия: До 5 к/сек.
 • X-синхрон: До 1/200 сек.
 • ISO: 100 – 25 600
 • Памет: SD, SDHC, SDXC
 • Скорост на затвора: 30сек. до 1/4000 сек.
Наличен
Поръчай сега и ще го изпратим утре
Безплатна доставка
Цена: 958,00 лв.
Плати: 799,00 лв.
Спестете: 159,00 лв.
 • DSLR BAG
Код: 180030912
Nikon D3400 + обектив Nikon AF-P 18-55mm VR + чанта Nikon DSLR BAG
 • Огледално-рефлексна камера
 • DX сензор лишен от Optical Low-Pass филтър
 • EXPEED 4 процесор
 • Full HD 1080p видеозапис при 60 fps
 • SnapBridge Bluetooth
 • До 1200 снимки с напълно заредена EN-EL14a батерия
 • AF зони: 11-точков AF (1 кръстосана точка)
 • Кроп фактор: 1.5 х
 • Серия: До 5 к/сек.
 • X-синхрон: До 1/200 сек.
 • ISO: 100 – 25 600
 • Памет: SD, SDHC, SDXC
 • Скорост на затвора: 30сек. до 1/4000 сек.
Наличен
Поръчай сега и ще го изпратим утре
Безплатна доставка
Цена: 1 058,00 лв.
Плати: 899,00 лв.
Спестете: 159,00 лв.
 • DSLR BAG
Код: 180030914
Nikon D3400 + обектив Nikon 18-105mm VR + чанта Nikon DSLR BAG
 • Огледално-рефлексна камера
 • DX сензор лишен от Optical Low-Pass филтър
 • EXPEED 4 процесор
 • Full HD 1080p видеозапис при 60 fps
 • SnapBridge Bluetooth
 • До 1200 снимки с напълно заредена EN-EL14a батерия
 • AF зони: 11-точков AF (1 кръстосана точка)
 • Кроп фактор: 1.5 х
 • Серия: До 5 к/сек.
 • X-синхрон: До 1/200 сек.
 • ISO: 100 – 25 600
 • Памет: SD, SDHC, SDXC
 • Скорост на затвора: 30сек. до 1/4000 сек.
Наличен
Поръчай сега и ще го изпратим утре
Безплатна доставка
Цена: 1 457,00 лв.
Плати: 1 149,00 лв.
Спестете: 308,00 лв.
 • AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR
 • DSLR BAG
Код: 180030916
Nikon D3400 + обектив Nikon 18-140mm VR + чанта Nikon DSLR BAG
 • Огледално-рефлексна камера
 • DX сензор лишен от Optical Low-Pass филтър
 • EXPEED 4 процесор
 • Full HD 1080p видеозапис при 60 fps
 • SnapBridge Bluetooth
 • До 1200 снимки с напълно заредена EN-EL14a батерия
 • AF зони: 11-точков AF (1 кръстосана точка)
 • Кроп фактор: 1.5 х
 • Серия: До 5 к/сек.
 • X-синхрон: До 1/200 сек.
 • ISO: 100 – 25 600
 • Памет: SD, SDHC, SDXC
 • Скорост на затвора: 30сек. до 1/4000 сек.
Наличен
Поръчай сега и ще го изпратим утре
Безплатна доставка
Цена: 1 957,00 лв.
Плати: 1 249,00 лв.
Спестете: 708,00 лв.
 • AF-S DX NIKKOR 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR
 • DSLR BAG
Код: 180030917

Промяна в работното време

Уважаеми клиенти,
във връзка с предстоящите празнични дни, поръчките,
направени чрез нашия онлайн магазин след 15.30 часа на 21.09. (петък),
ще бъдат обработени на 25.09 (вторник).

Екипът на ФотоСинтезис пожелава на всички
весел празник!